Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny gulasz z mięsem, dynią i fasolą
Kroki postępowania
Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, ugotować prawie do miękkości, odcedzić. Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę, obrane szalotki pokroić na ćwiartki, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać olej, dodać mięso, cebulę i czosnek. Doprawić przyprawą do mięs, dodać liść laurowy i przesmażyć pod przykryciem 10 minut, następnie dodać resztę przypraw, lekko posolić do smaku.
Wlać bulion i gotować około 1 godziny.
Do podduszonego mięsa dodać pokrojoną w grubą kostkę dynię bez skóry i pestek, paprykę - bez chili, osączoną ugotowaną fasolę, wlać przecier pomidorowy i gotować około 30 minut.
Doprawić do smaku wg uznania, dodać pokrojoną chili jeśli ktoś lubi ostre! Jeśli nie to tylko posypać gulasz natką i podawać. Doskonale smakuje z pieczywem. Smacznego!