Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rustykalna tarta z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skłdniki

mąka pszenna 200 g
masło 150 g
cukier 3 łyżki
jaja 1 szt
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
woda zimna 2 łyżki
cukier puder 3 łyżki

nadzienie

jabłka 2 szt duże
cynamon Prymat 1 łyżka
cukier brązowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalna tarta z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia , dodać zimne masło pokrojone na mniejsze. kawałki ,rozdrobnić nożem .
Krok 1 - Rustykalna tarta z jabłkami  foto
2
Wbić jajko , wyrobić gładkie ciasto z dodatkiem zimnej wody .Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę .
Krok 2 - Rustykalna tarta z jabłkami  foto
3
Wyjąć i rozwałkować cienki okrągły placek na papierze lub silikonowej macie do pieczenia .
Krok 3 - Rustykalna tarta z jabłkami  foto
4
Jabłka obrać i pokroić na plasterki .
Krok 4 - Rustykalna tarta z jabłkami  foto
5
Ułożyć na ciasto jabłka zostawiając puste 3 cm od brzegu, posypać brązowym cukrem i cynamonem.
Krok 5 - Rustykalna tarta z jabłkami  foto
6
Zawijać brzegi na wierzch i docisnąć . Przełożyć razem z papierem lub silikonową matą na blaszkę .
Krok 6 - Rustykalna tarta z jabłkami  foto
7
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach około 30 -40 minut .
Upieczone można posypać cukrem pudrem .
Krok 7 - Rustykalna tarta z jabłkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 25.09.2016 09:35
super przepis :)
Madzai 25.09.2016 09:06
Bardzo dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak