Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z piersi kurczaka po węgiersku

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pieczarki ok. 10 sztuk
kalafior kilka różyczek ilość wg uznania
papryka czerwona 1 sztuka
ziemniaki 5-6 sztuk (średnie)
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
majeranek 2 łyżeczki (płaskie)
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
mąka pszenna 2 łyżki
ziele angielskie 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
gorąca woda

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z piersi kurczaka po węgiersku

Kroki postępowania

1
Opłukaną pierś z kurczaka kroję w niedużą kostkę - dodaję curry, zioła prowansalskie oraz jedną łyżeczkę słodkiej papryki i majeranku - wszystko mieszam i odstawiam na 30 minut.
Krok 1 - Potrawka z piersi kurczaka po węgiersku foto
2
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, przekładam pierś i lekko zrumieniam. Następnie dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek - chwilę podsmażam.
Krok 2 - Potrawka z piersi kurczaka po węgiersku foto
3
Pieczarki obieram i kroję na mniejsze części. Kalafiora rozdrabniam.
Krok 3 - Potrawka z piersi kurczaka po węgiersku foto
4
Podsmażoną pierś z cebulką przekładam do garnka i zalewam gorącą wodą, aby pokryła całe mięso, dodaję ziele angielskie i listki laurowe - gotuję 10 minut. Następnie dorzucam pokrojone pieczarki.
Krok 4 - Potrawka z piersi kurczaka po węgiersku foto
5
W tym czasie obieram ziemniaki i kroję na dosyć duże części (mniejsze dzielę tylko na pół). Kiedy pieczarki lekko zmiękną dorzucam opłukane ziemniaki oraz kalafiora. Wszystko lekko solę, w razie potrzeby dolewam gorącą wodę, aby wszystko ładnie się ugotowało.
Krok 5 - Potrawka z piersi kurczaka po węgiersku foto
6
Kiedy ziemniaki zmiękną dodaję pokrojoną w słupki paprykę, koncentrat pomidorowy, resztę majeranku i słodkiej papryki - wszystko mieszam. Mąkę rozprowadzam w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęszczam potrawę. Doprawiam solą i pieprzem do smaku - chwileczkę gotuję (należy uważać, aby warzywa nie były zbyt miękkie). Gotowe danie posypuję pokrojoną natką pietruszki.
Krok 6 - Potrawka z piersi kurczaka po węgiersku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 26.10.2016 11:03
Jej jak tu smacznie :)
Wacław 25.09.2016 16:26
moje smaki,pyszne danie :-)
Grazyna0211 25.09.2016 15:19
smaczne danie
Krystyna32 25.09.2016 11:25
bardzo smaczna
Aleksandra/Olcia 25.09.2016 10:44
bardzo lubię dania jednogarnkowe
Joanna Kryla 25.09.2016 10:41
Bardzo smaczny obiadek:)
gosia56 25.09.2016 09:35
pyszne danie
MonikaW 25.09.2016 08:29
pysznie wygląda
Iwusia 24.09.2016 23:46
smaczne połączenie składników
MałaMi89 24.09.2016 23:15
Super propozycja na jesień :)
Renataj 24.09.2016 22:50
Apetyczny pomysł:)
anka1988 24.09.2016 21:25
super jedzonko
Beatris 24.09.2016 20:00
Wygląda apetycznie :)
Wiktoria29 24.09.2016 19:55
wygląda super , aż ślinka cieknie
wyattearp 24.09.2016 19:52
Super jedzonko
adelajda 24.09.2016 19:17
Dobra potrawka
benka 24.09.2016 19:11
wygląda zachęcająco
sezamek 24.09.2016 18:41
lubię takie potrawki
agnieszka214 24.09.2016 18:31
mieso w zestawie jest pyszne
Motorek 24.09.2016 18:24
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak