Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort naleśnikowy z pieczarkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nalesniki

mąka pszenna 1 i1/3 szklanki
mleko 3,2% 1 szklanka
woda gazowana 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta

farsz

pieczarki 40 dkg
por (biała część) 1 sztuka
olej 1 do smazenia
sól i pieprz 1 do smaku
szpinak 200 g

sos beszamelowy

mąka pszenna 1 łyżka
masło klarowane 1 łyżka
sól i pieprz 1 do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 do smaku
ocet winny 1 łyżka
mleko 1 szklanki

pozostałe

pomidor 1 sztuka
ser żółty 2 łyżki
natka pietruszki 1 do posypania
papryczka chili 1 kawałek

Porada

Do tortu można użyć szpinak świeży i mrożony. Por można zastąpić cebulką. Sos dobrze żeby był dosyć gęsty. Zawsze można go rozrzedzić mlekiem jak wyjdzie nam za gęsty. Pieczarki dobrze jest skropić kilkoma kroplami cytryny żeby nie ściemniały.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort naleśnikowy z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajka, sól, olej i miksuję ciasto blenderem.
Krok 1 - Tort naleśnikowy z pieczarkami foto
2
Cienkie naleśniki smażę na odrobinie oleju około 8 -10 sztuk.

Krok 2 - Tort naleśnikowy z pieczarkami foto
3
Na tej samej patelni przesmażam pokrojonego pora.Przekładam do miseczki.
Krok 3 - Tort naleśnikowy z pieczarkami foto
4
Szpinak dokładnie myję, osuszam i wrzucam na rozgrzaną patelnię i na olej. Przesmażam dosłownie chwilę aż się zredukuje.Doprawiam sola, pieprzem. Wykładam na talerz.
Krok 4 - Tort naleśnikowy z pieczarkami foto
5
Pieczarki kroję w talarki przesmażam na oleju, doprawiam sola, pieprzem, dodaję pora i mieszam razem.

Sos:
Na rozgrzanej patelni na maśle przesmażam mąkę, uważać żeby jej nie przypalić,nie ma się zrumienić. Zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko i energicznie mieszam. Wstawiam na ogień do zagotowania, wlewam octu winnego, doprawiam solą, pieprzem, gałką.

Krok 5 - Tort naleśnikowy z pieczarkami foto
6
Naleśnik smaruję sosem, układam łyżkę pieczarek, kolejny naleśniki, sos, pieczarki, w połowie tortu układam szpinak na jednej warstwie i znowu naleśnik , pieczarki itd. Górny naleśnik smaruję sosem, posypuję serem, układam plastry pomidora, kawałki chili. Tort zapiekam 25 minut temp 180 stopni. Przed podaniem posypuję natką.
Krok 6 - Tort naleśnikowy z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 03.10.2016 21:16
chętnie bym zjadła takiego torta:-)
Urszula Świeca 25.09.2016 12:32
Wspaniałe danie.))
Ewa Wojtaszko 25.09.2016 11:16
oo super pomysł !
Joanna Kryla 25.09.2016 10:41
Pyszny tort:)
gosia56 25.09.2016 09:37
super pomysl
Mniam 24.09.2016 23:18
Z chęcią bym zjadła taki tort :)
MałaMi89 24.09.2016 23:16
Widziałabym go na swoim stole na obiad lub wczesną kolację :)
Wafelek2601 24.09.2016 22:35
Ależ on musi smakować
anka1988 24.09.2016 21:25
lubie takie obiadki
Stenka 24.09.2016 21:01
takie dania lubię
mirosława4 24.09.2016 20:33
smaczny ten torcik
Beatris 24.09.2016 20:02
Pyszny obiadek, zjadłabym :)
halina17 24.09.2016 19:53
Dobry tort naleśnikowy.
wyattearp 24.09.2016 19:53
Wow!!!! ale super jedzonko
Konczi 24.09.2016 19:51
Świetny pomysł na torcik obiadowy :)
olkaaa 24.09.2016 19:30
brzmi ciekawie
sezamek 24.09.2016 18:43
fajne naleśniki
adelajda 24.09.2016 18:22
Fajny pomysł :)
Bernadeta1 24.09.2016 17:47
super pomysł, chętnie taki zrobię bo na pewno smaczny
cukiereczek 24.09.2016 16:12
Jak pięknie i apetycznie wygląda
IKrakowianka 24.09.2016 15:13
świetnie wygląda
miffiss 24.09.2016 14:14
bardzo smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak