Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tradycyjny żurek z kiełbasą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

włoszczyzna (bez kapusty) 20 dag
kiełbasa wędzona 30 dag
boczek wędzony 5 dag
zakwas na żur 0,5 l
grzyby suszone 3-4 szt
ząbek czosnku 3 szt
kwaśna śmietana 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz 1 szczypta

Porada

Można podawać z ziemniakami i jajkiem na twardo.

Przepis i sposób przygotowania na: tradycyjny żurek z kiełbasą

Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej 1,2 litra wody. Dodaj umyte i namoczone w szklance wody grzyby (z wodą z moczenia), kiełbasę, boczek oraz przyprawy i sól do smaku. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut. Wywar przecedź.

Zakwas w butelce dobrze wymieszaj, wlej wraz z osadem do wywaru. Żurek, mieszając, zagotuj. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku. Dopraw do smaku majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 21.09.2016 21:34
smaczny żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak