Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowo-wieprzowa szynka z szynkowara

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 600 g
łopatka bez kości 400 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka
przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka
woda zimna 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowo-wieprzowa szynka z szynkowara

1.
Kurczaka umyć i pokroić w grubą kostkę mięso z łopatki zmielić, dodać mielone przyprawy i wodę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, aż mięso wchłonie całą wodę. Włożyć do woreczka, a następni do szynkowaru, szczelnie zamknąć, marynować całą noc w lodówce (conajmniej 12 h)
2.
Rano szynkowar umieśćić w garnku z wodą i parzyć przez 2 godziny w temp. 80 stopni. Następnie ostudzić szynkowar i umieśćić w lodówce najlepiejznów na ok. 12 godzin. Po tym czasie nasza szyneczka jest gotowa i super się kroi nawet tylko przy użyciu noża. Smaczego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Kryla 21.09.2016 18:01
Mielimy, już poprawiłam:)
Franciszek 21.09.2016 16:40
pyszna szyneczka
dodi 21.09.2016 15:09
a co z mięsem z łopatki?????????????? kroimy czy mielimy?
Wacław 21.09.2016 14:52
pyszne do bułeczki z masełkiem :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak