Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort podwójnie czekoladowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na biszkopt

jaja 6 szt
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
kakao 2 łyzki
cukier 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
esencja waniliowa
sól 1 szczypta

Czekoladowy krem maślany

jaja 5 szt
masło 500 g
cukier 2/3 szklanki
czekolada deserowa 100 g

Ponad to

czekolada deserowa 300g
likier Baileys

Porada

Aby kafelek zbyt szybko się nie grzał podłożyłam pod kafelek zamrożony podkład żelowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort podwójnie czekoladowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min.

Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch. Krem. Jaja z cukrem ubijamy na parze (najlepiej w plastikowej misce) Kiedy krem jajeczny już zgęstnieje zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy aż do ochłodzenia masy.Czekoladę rozpuszczamy na parze i ją chłodzimy. Letnią czekoladę wmiksować w masło dodając po jednej łyżce. Następnie tak samo postępując dodajemy po łyżce masy jajecznej, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić gotową masę na 15 min do lodówki.
Krok 1 - Tort podwójnie czekoladowy foto
2
Zimny biszkopt przekrawamy na 4 blaty. Krem dzielimy na 5 części. Pierwszą część biszkopta nasączamy likierem i smarujemy kremem następnie układamy następny blat, nasączamy, kładziemy krem itd.aż do wykorzystania wszystkich blatów.
Krok 2 - Tort podwójnie czekoladowy foto
3
Ostatnią częścią kremu smarujemy wierzch i boki torta

Ozdoby.Dzień wcześniej wkładamy do zamrażarki 2-3 kafelki (np. takie pozostałe z remontu). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.. Małymi porcjami rozsmarowujemy na kafelku czekoladę. Ma być ciepła, nie gorąca-powinna od razu zastygać i ścinamy ją ostrym nożem. Tak powstałymi "piórkami" czekoladowymi zdobimy tort (boki i górę tortu). Jeżeli czekolada nie chce się już ścinać wymieniamy kafelek na bardziej zimny.
Krok 3 - Tort podwójnie czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 22.09.2016 15:38
Ślicznie się prezentuje.
berys18 22.09.2016 12:20
pięknie wygląda
Anna169Hosz 22.09.2016 11:30
Robi wrażenie!
MałaMi89 21.09.2016 23:46
O jacie :) ale cudo :)
Stenka 21.09.2016 20:00
fajnie wygląda
ada.la 21.09.2016 17:50
śliczny torcik
jagoda5913 21.09.2016 16:27
fajny torcik
Ewa Wojtaszko 21.09.2016 13:50
waw ! prezentuję się genialnie
kd045 21.09.2016 13:02
jaki piękny ;]
Ola1984 21.09.2016 12:26
Fajna dekoracja :)
Ania321 21.09.2016 12:03
zjadłabym z przyjemnością :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak