Przepis i sposób przygotowania na: Tort podwójnie czekoladowy
Kroki postępowania
Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch. Krem. Jaja z cukrem ubijamy na parze (najlepiej w plastikowej misce) Kiedy krem jajeczny już zgęstnieje zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy aż do ochłodzenia masy.Czekoladę rozpuszczamy na parze i ją chłodzimy. Letnią czekoladę wmiksować w masło dodając po jednej łyżce. Następnie tak samo postępując dodajemy po łyżce masy jajecznej, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić gotową masę na 15 min do lodówki.
Ozdoby.Dzień wcześniej wkładamy do zamrażarki 2-3 kafelki (np. takie pozostałe z remontu). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.. Małymi porcjami rozsmarowujemy na kafelku czekoladę. Ma być ciepła, nie gorąca-powinna od razu zastygać i ścinamy ją ostrym nożem. Tak powstałymi "piórkami" czekoladowymi zdobimy tort (boki i górę tortu). Jeżeli czekolada nie chce się już ścinać wymieniamy kafelek na bardziej zimny.