Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślankowiec z białą czekoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 21/2 szklanki
maślanka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
jajko 3 szt.
biała czekolada 20 dag
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
rabarbar 2 szklanki

kruszonka

cukier 6 łyżek
mąka pszenna 10 łyżek
masło 12 dag

Porada

Rabarbar można zastąpić np. śliwkami lub innymi owocami.

Przepis i sposób przygotowania na: Maślankowiec z białą czekoladą

Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i posiekaną nożem czekoladą.W drugim naczyniu łączymy maślankę, olej i jajka.Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Blachę o wymiarach 26x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na ciasto wykładamy rabarbar (rozdrobniony). Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 20.09.2016 21:51
czy mogę zastąpić rabarbar? Ile ma być mąki?
dodi 20.09.2016 15:21
mniam, mniam
Aleksandra/Olcia 20.09.2016 15:10
wygląda przepysznie
misia123410 20.09.2016 14:41
Jakie tutaj pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak