Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13

5.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Danie główne

kasza pęczak 250 g
włoszczyzna 1 pęczek
Kostki rosołowe Kucharek 1 sztuka
cebula 1 sztuka
kurki 200 g
szczaw mielony Smak 2 łyżki
szpinak baby 2 garście
serek mascarpone 100 g
ser bursztyn tarty 100 g
masło 3 łyżki
jajko 2
olej do smażenia

Do smaku

cząber
Liść lubczyku suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Do dekoracji

szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy wywar z włoszczyzny w garnku, dodajemy do niego kostkę rosołu z kury.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13 foto
2
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę aż się lekko zrumieni. Dodajemy kaszę pęczak (surową, niepłukaną). Kiedy pęczak stanie się jaśniejszy dodajemy partiami - około 5 chochli wcześniej przygotowanego rosołu (do garnka z rosołem wstawiamy sitko, nabieramy partiami rosół chochlą bez warzyw). Gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli kasza wchłonie zbyt wiele rosołu zbyt szybko, dolewamy go więcej.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13 foto
3
Kurki kroimy na mniejsze części i dodajemy do napęczniałej kaszy. Mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku lubczykiem, solą i pieprzem. Następnie dodajemy delikatnie pokrojony szpinak oraz 2 łyżki szczawiu. Całość doprawiamy niewielką ilością cząbru.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13 foto
4
Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i smażymy na nich jajka sadzone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W trakcie smażenia podlewamy masłem z patelni.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13 foto
5
Pod koniec gotowania kaszy dodajemy serek mascarpone, 1 łyżkę masła oraz starty ser. Kaszę podajemy z jajkiem sadzonym. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak