Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KRUCHE CIASTO NA TARTALETKI I TARTY

5.0
(130)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
masło 100 g
cukier 2 łyżki
woda 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt.
sól szczypta

Porada

Z podanych składników wyszło mi 17 tartaletek. (średnica spodu 4,5 cm)

Przepis i sposób przygotowania na: KRUCHE CIASTO NA TARTALETKI I TARTY

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na grubość 7-8 mm. Szklanką wykrawać koła. Każde koło włożyć do foremki do tartaletki i wylepić je ciastem. Spody nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kd045 20.09.2016 13:32
zawsze dobre, zawsze pod ręką ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak