Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12

4.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Danie główne

filet z dorsza 600 g
masło klarowane 5 łyżek
szalotka 2 sztuki
cukier drobny 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
rosół warzywny 250 ml (Kucharek)
gruszka 2 sztuki
ogórek zielony 1 sztuka
ocet jabłkowy 1 łyżka
Musztarda francuska Prymat 3 łyżki
ziemniaki 1 sztuka (duży)
olej do smażenia

Do smaku

Kolendra cała Prymat
Koperek suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Do dekoracji

porzeczki czerwone gałązki
koper świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12

Kroki postępowania

1
Dorsza przekładamy do miski (skórą do góry, żeby mięso nie wyschło, a skóra delikatnie przeschła) i wstawiamy do lodówki.
Szalotki kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach klarowanego masła. Dodajemy całe ziarna kolendry, żeby się delikatnie podsmażyły i uwolniły aromat. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wlewamy rosół warzywny, zagotowujemy, a następnie gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto
2
Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plastry bezpośrednio na patelnię. Ogórka kroimy wzdłuż na 4 części, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę i również przekładamy na patelnię. Dodajemy ocet jabłkowy, który pozwoli nam zachować zielony kolor ogórka. Podduszamy całość przez krótką chwilę, a następnie dodajemy 3 łyżeczki musztardy francuskiej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym. Pod koniec dodajemy suszony koperek.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto
3
Dorsza wyjmujemy z lodówki i oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy ok. 3 łyżki masła klarowanego. Na tłuszczu umieszczamy pasek pergaminu (na szerokość 1 filetu ryby) i obtaczamy w tłuszczu z obu stron. Kładziemy rybę od strony skóry na pergamin i smażymy ok. 4 minut z obu stron. Po przewróceniu ryby patelnię zdejmujemy z ognia, żeby ryba dosmażyła się w niskiej temperaturze.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto
4
Ziemniaka wraz ze skórą ścieramy na mandolinie na cienkie plasterki. Na kolejnej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy chipsy ziemniaczane na złoty kolor (ok. 2-3 minut). Usmażone chipsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto
5
Dorsza podajemy na ragout z zielonego ogórka i gruszki z ziemniaczanymi chipsami. Możemy ozdobić gałązkami porzeczki oraz świeżym koprem.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 21.11.2016 19:15
smaczna rybka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak