Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

szpinak świeży 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
cukier drobny 7 łyżek stołowych
limonka 1 sztuka
olej arachidowy 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 opakowanie
śmietana 30% 1 litr
serek mascarpone 3 łyżki
mąka pszenna 2 szklanki (razowa)
brzoskwinie 2 sztuki
nektarynka 2 sztuki
morele 1 sztuka
olej do wysmarowania
laska wanilii 1

Do smaku

Gałka muszkatołowa mielona Prymat
cynamon

Do dekoracji

jeżyny
czerwona porzeczka
mięta liście

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11

Kroki postępowania

1
Szpinak dokładnie myjemy i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy 2 jajka i 4 łyżki drobnego cukru. Wanilię przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy z niej ziarna i dodajemy do szpinaku. Laskę bez ziarenek przekładamy do pozostałego cukru, dzięki czemu otrzymamy naturalny cukier waniliowy. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy ½ szklanki oleju arachidowo-rzepakowego oraz świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11  foto
2
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i odrobiną gałki muszkatołowej, przekładamy do masy szpinakowej i delikatnie mieszamy (zawsze suche składniki dodajemy do mokrych za pomocą ubijaczki i mieszamy do uzyskania średnio gęstej konsystencji ciasta).
Formę żaroodporną smarujemy odrobiną oleju, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11  foto
3
W międzyczasie kroimy na ćwiartki brzoskwinie, nektarynki i morelę (owoców nie obieramy ze skóry). Patelnię podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki miodu i gdy zaczną pojawiać się bąbelki przekładamy owoce. Owoce krótko karmelizujemy na miodzie, tak aby się nie rozpadły, w trakcie doprawiając cynamonem. Owoce zostawiamy na patelni.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11  foto
4
Przygotowujemy krem: serek mascarpone łączymy z dobrze schłodzoną śmietaną 30%, dodajemy 3 łyżki przygotowanego wcześniej cukru waniliowego. Ubijamy mikserem do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy skórkę startą z połowy limonki i delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11  foto
5
Na brzegach wystudzonego ciasta układamy karmelizowane owoce oraz świeże jeżyny i gałązki porzeczki. Na środek nakładamy krem śmietankowy i delikatnie rozsmarowujemy. Ciasto możemy ozdobić listkiem mięty.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 21.11.2016 19:14
smaczne ciasto :)
IZABELA29 21.09.2016 12:49
Pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak