Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki wołowe z przepisu babci

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

wołowina 4 szt (po 200 g łopatki)
Musztarda sarepska Prymat
słonina 100 g
ogórek kiszony 1 duży
Majeranek suszony Prymat
mąka
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ząbki czosnku 3 szt
sól i pieprz

Zagęstnik

mąka 2 łyżki
woda zimna 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wołowe z przepisu babci

Mięso rozbijamy tłuczkiem. Z jednej strony smarujemy musztardą, oprószamy majerankiem.
Na skraj kotleta kładziemy słoninę i kawałek kiszonego ogórka. Całość zawijamy w roladki, oprószamy mąką, obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony.
Do rondelka przekładamy mięso, zalewamy wodą (500 ml), dodajemy liść laurowy, posiekany czosnek i dusimy pod przykryciem przez 90 min na wolnym ogniu (co jakiś czas obracając roladki).
Pod koniec duszenia wlewamy rozrobioną w zimnej wodzie mąką, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 23.09.2016 10:45
Takie zawsze robiło się u mnie w domu:) Tradycyjne dania najlepsze:)
marzut 21.09.2016 14:28
Uwielbiam rolady Śląskie !:)
Pobitegarybarbary 20.09.2016 13:00
Od dawien dawna wiadomo, że babcie gotują najlepiej. Widać to zresztą na załączonym obrazku:)
Franciszek 20.09.2016 12:00
pyszne mięsko
olkaaa 20.09.2016 11:37
ciekawa propozycja
Wafelek2601 20.09.2016 11:02
Super obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak