Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z jeżyn i malin.

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 1 kg
maliny świeże 1/2 kg
cukier 1/2 kg
wódka 1/2 litra
spirytus 1/2 litra
woda 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z jeżyn i malin.

Jeżyny, maliny umyć, osuszyć. Do dużego słoja dajemy jeżyny i lekko rozgniatamy, dodajemy maliny, zalewamy spirytusem i wódką, delikatnie przemieszać tak aby alkohol wszędzie dotarł.
Owoce powinny być przykryte alkoholem. Słój zamykamy i odstawiamy na 3-4 tygodnie w ciemne miejsce.
Cukier zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Wystudzony syrop wlej do słoja z owocami, delikatnie wymieszać i odstawić na kolejne 3 tygodnie. Po tym czacie przefiltrować (ja to robię wykorzystując gazę a następnie filtr do kawy – filtruję dwa razy)
Nalewkę przelać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 03.04.2017 08:29
przy przeziębieniu jak znalazł, i nie tylko
martynkacytrynka 26.10.2016 13:22
Napewno by się przydała na jesienne wieczory :p
adelajda 30.09.2016 21:50
Podeślij do mnie małą buteleczkę :)
Margo1 26.09.2016 08:02
Takie nalewki to ja lubię
Bernadeta1 25.09.2016 16:17
Gosiu nalewka będzie na Ciebie czekać.
gosia56 20.09.2016 09:50
na pewno pyszna musze na nia przyjechac
Grazyna0211 20.09.2016 08:34
z chęcią bym spróbowała
gusia1000 19.09.2016 23:49
Jest godna polecenia. Smaczna na jesienne i zimowe wieczory.
Renata9 19.09.2016 22:37
Na pewno smaczna nalewka
Renataj 19.09.2016 21:59
Takiej nalewki mieszanej jeszcze nie miałam okazji próbować:(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak