Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania - dla leniwych

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gołąbki

mięso mielone wieprzowe 500 g
kapusta biała 600 g
ryż 100 g
kasza jaglana 100 g
koperek 1/2 pęczku
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól i pieprz
olej do smażenia

sos

cebula biała 1-2 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
passata pomidorowa 500 ml
olej
woda 300-450 ml
sól i pieprz
Rozmaryn suszony Prymat
oregano

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania - dla leniwych

Kroki postępowania

3
Ryż i kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kapustę białą drobniutko szatkujemy (użyłam malaksera) solimy i odstawiamy na kwadrans.
Do kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż z kaszą oraz posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem
Krok 1 - Gołąbki bez zawijania - dla leniwych foto
4
Całość mieszamy wyrabiając na jednolitą masę.
Krok 2 - Gołąbki bez zawijania - dla leniwych foto
5
Z masy formujemy gołąbki wielkości dłoni, obtaczamy w bułce tartej.
Krok 3 - Gołąbki bez zawijania - dla leniwych foto
6
Przygotowane gołąbki obsmażamy dość mocno z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Krok 4 - Gołąbki bez zawijania - dla leniwych foto
8
Przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, szklimy na oleju, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i seler - całość przesmażamy 2-3 minuty mieszając.
Dodajemy przecier pomidorowy wraz z wodą, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano - całość zagotowujemy.
Krok 5 - Gołąbki bez zawijania - dla leniwych foto
9
Do przygotowanego sosu wkładamy gołąbki.
Krok 6 - Gołąbki bez zawijania - dla leniwych foto
10
Całość gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 30 - 40 minut.
Krok 7 - Gołąbki bez zawijania - dla leniwych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 05.10.2016 09:44
uwielbiam właśnie takie :-)
Klausia 03.10.2016 17:04
smakowite :)
trufelek 26.09.2016 08:58
Pyszna propozycja :) Chyba przyrządzę w weekend :)
MagdalenaIC 24.09.2016 20:30
Pyszne gołąbki :) Idealne na obiad.
kasia.s 19.09.2016 14:19
Pychota :) :)
norweska20 19.09.2016 12:35
bardzo lubię
jagoda5913 19.09.2016 12:34
też takie robię
KORAL 19.09.2016 12:05
Takie bardzo lubię i też często robię :)
mirosława4 19.09.2016 11:55
od czasu do czasu takie robię są smaczne
AZgotuj 19.09.2016 11:22
uwielbiam w takiej postaci :)
Mniam 19.09.2016 11:20
Super gołąbki, aż mi narobiłaś smaka :)
Grazyna0211 19.09.2016 11:05
smaczne danie
Czyki 19.09.2016 11:01
Wyglądają przepyszne:):) cudowne połączenie:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak