Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa meksykańska z klopsikami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

klopsiki

pierś z kurczaka 1 sztuka
mięso wieprzowe 20 dkg
sól i pieprz 1 do smaku
jajko 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
czosnek 1 sztuka
papryka czerwona 1 do smaku
majeranek 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 2 sztuki

pozostałe

fasola czerwona z puszki 1 puszka
fasola biała 1 szklanka ugotowanej
przecier pomidorowy 2 szklanki
pieczarki 20 dkg
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
papryka żółta 1 sztuka
natka pietruszki 1 do smaku
olej 1 do smażenia
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 do smaku
papryczka chili 1/2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
cebula biała 1 sztuka
kukurydza w puszce 1 puszka
sól i pieprz 1 do smaku

Porada

Fasolę białą do zupy polecam ugotować przy okazji gotowania fasolowej odłożyć i zamrozić. Można też wykorzystać fasolę z puszki. Mięso polecam mieszać rożne gatunki do mielonego. Obowiązkowo musi być papryczka chili nadaje charakteru zupie.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa meksykańska z klopsikami

Kroki postępowania

1
Na patelni głębokiej przesmażam pokrojoną cebule na oleju, dodaję umyte i pokrojone pieczarki dalej przesmażam.
Krok 1 - Zupa meksykańska z klopsikami foto
2
Dodaję pokrojoną paprykę żółtą., dodaję fasolę, kukurydze, papryczki chili i przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut.
Krok 2 - Zupa meksykańska z klopsikami foto
3
Pierś z kurczaka, mięso od szynki, obraną cebule i czosnek miele maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję bułkę tartą, sól, pieprz, jajko, paprykę czerwoną, majeranek i wyrabiam.
Krok 3 - Zupa meksykańska z klopsikami foto
4
Formuję w rękach małe kulki które obtaczam w mące.
Krok 4 - Zupa meksykańska z klopsikami foto
5
Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaję czosnek sprasowany, doprawiam sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wkładam klopsiki na wierzch. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaję czosnek sprasowany, doprawiam sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wkładam klopsiki na wierzch.
Krok 5 - Zupa meksykańska z klopsikami foto
6
Przykrywam pokrywką i i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Klopsiki w między czasie obracam. Podaję z natką.

Krok 6 - Zupa meksykańska z klopsikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 06.10.2016 19:25
moje smaki
MonikaW 18.09.2016 07:40
Zapisuję przepis :)
Klausia 10.09.2016 21:19
Wyśmienita zupa
Mysiunia 05.09.2016 15:43
solidna porcja :)
noninka77 05.09.2016 13:54
Pożywne danie:)
Bernadeta1 05.09.2016 13:42
Moje smaki, chętnie bym zjadła
ania2610 05.09.2016 13:37
pysznie, pysznie to wygląda!
Aleksandra/Olcia 05.09.2016 12:06
uwielbiam takie potrawy!
Malinka 05.09.2016 11:51
Zjadłabym z największą przyjemnością!
justynkag 05.09.2016 11:36
Super zupa.Uwielbiam takie smaki
mirosława4 05.09.2016 11:28
bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak