Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki z makaronem ryżowym
Makaron moczymy w zimnej wodzie.
Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę.
Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty).
Czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę.
Całość smażymy na wytopionym tłuszczu z kaczki wymieszanym z olejem. Smażymy ok. 5 min, dodajemy pokrojony w kostkę filet z kaczki smażymy jeszcze chwilę, w tym czasie dodajemy sosy, cukier i pastę (można użyć świeżego imbiru, ale akurat nie mieliśmy pod ręką).
Następnie wrzucamy osączony z wody makaron, smażymy kilka minut, cały czas mieszający, by pokryty był sosami. Kiedy będzie miękki, na środku woka robimy gniazdo (rozsuwamy wszystkie produkty), wbijamy jajko. Chwile podsmażamy i energicznie mieszamy z pozostałymi składnikami.
Podajemy z posiekaną natką i szczypiorkiem.