Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka 3 szklanki
masło 3/4 kostki
kwaśna śmietana 4 łyżki
jajko 4 szt
drożdże 4 dag
sól do smaku

Składniki na farsz

grzyby suszone 10 dag
cebula biała 4 szt.
masło 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z grzybami

Kroki postępowania

1
Wykonanie farszu:
Grzyby namoczyć, następnie ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i zmielić razem z cebulą przysmażoną na maśle. Farsz przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Wykonanie ciasta:
Śmietanę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników (1 jajko zostawić do smarowania) wyrobić ciasto starannie ręką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, podzielić na dwie części i jedną część wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z grzybami foto
2
Na ciasto wyłożyć przygotowany farsz, przykryć drugą częścią ciasta i posmarować rozmąconym jajkiem.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z grzybami foto
3
Piec w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Kroić dowolnie i podawać z czerwonym barszczykiem.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z grzybami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 01.09.2016 06:27
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak