Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto gruszkowy rarytas

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3
cukier 1/2 szklanki
budyń śmietankowy 1 łyżka
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Masa gruszkowa

gruszki 2 kg
galaretka gruszkowa 3
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Masa śmietanowa:

śmietana 30% 500 ml
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 2

Dodatkowo:

cynamon do posypania ciasta
perełki cukrowe

Porada

Pachnące cynamonem, na bazie świeżych gruszek, masy śmietanowej i klasycznego biszkoptu ciasto to doskonała propozycja dla fanów owoców sezonowych podanych w postaci chłodnego deseru.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowy rarytas

Kroki postępowania

1
Biszkopt
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, mąkę wymieszane z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24cmx24cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Krok 1 - Ciasto gruszkowy rarytas foto
2
Masa gruszkowa
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować !
Krok 2 - Ciasto gruszkowy rarytas foto
3
Masa śmietanowa
Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder i śmietan-fix, dokładnie wymieszać szpatułką.
Krok 3 - Ciasto gruszkowy rarytas foto
4
Składanie ciasta
Na biszkopt przełożyć masę gruszkową, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie na masę gruszkową wyłożyć masę śmietanową i wyrównać szpatułką z ząbkami. Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować perełkami z cukru. Wstawić do lodówki.
Krok 4 - Ciasto gruszkowy rarytas foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 14.09.2016 20:02
Smaczne ciasto.
Ilona_eS 14.09.2016 15:53
kolorowe ciasto, pycha
Agnieszka-87-25 14.09.2016 15:43
piekne ciasto
Wiktoria29 14.09.2016 15:33
musiało być pyszne
bietka 14.09.2016 12:56
pyszne ciacho : )
mirosława4 14.09.2016 12:38
poproszę kawałek :)
2milutka 14.09.2016 12:14
Apetyczne ciacho
RenataZ-et 14.09.2016 12:09
wygląda bardzo apetycznie :)
Habibi 14.09.2016 12:05
robię podobne ciacha w kilku wersjach z ulubionych owoców - u mnie największe wzięcie mają brzoskwinie, ale jak się trafi smaczną odmianę gruszek to jestem jak najbardziej za tym smakiem :)
Futka 14.09.2016 12:01
Cudowne ciasto - wygląda bajecznie :D
Wacław 14.09.2016 11:40
tez uważam ze to rarytas :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak