Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Żeberka wieprzowe podane z cebulą i serem, odc. 7

5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

żeberka wieprzowe 1 kg
ketchup 200 ml
cukier trzcinowy 2 łyżki
sok jabłkowy 200 ml
natka pietruszki 1

Krążki cebulowe

cebula cukrowa 3 sztuki
ser żółty 4 plastry (bez dziur)
jaja 4
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
mąka pszenna do panierowania
olej rzepakowy

Do smaku

Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
Kminek mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Żeberka wieprzowe podane z cebulą i serem, odc. 7

Kroki postępowania

1
Oczyszczone żeberka wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy z każdej strony Przyprawą do wieprzowiny oraz gorczycą. Ketchup mieszamy z cukrem trzcinowym i smarujemy nim żeberka. Całość zalewamy sokiem jabłkowym (do połowy wysokości mięsa), przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 2,5-3 godziny do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C.
Krok 1 - Doradca Smaku V:  Żeberka wieprzowe podane z cebulą i serem, odc. 7 foto
2
Ser żółty kroimy w paski grubości ok. 1 cm. Cebulę również kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, a następnie dzielimy na pojedyncze krążki i składamy po 2 krążki, między które wkładamy paski sera żółtego. Jajka wbijamy do miski, przyprawiamy do smaku kminkiem mielonym oraz solą morską i pieprzem czarnym. Przygotowane krążki panierujemy kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Smażymy na złoto w garnku na głębokim oleju. Usmażone krążki przekładamy na ręcznik papierowy.
Krok 2 - Doradca Smaku V:  Żeberka wieprzowe podane z cebulą i serem, odc. 7 foto
3
Żeberka podajemy z krążkami cebuli, ozdobione posiekaną natką pietruszki.
Krok 3 - Doradca Smaku V:  Żeberka wieprzowe podane z cebulą i serem, odc. 7 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 21.09.2016 17:32
aż ślinka cieknie, bardzo lubię oglądać program i Pana Andrzeja
Doradca Smaku 15.09.2016 15:18
w mojej kuchni - oczywiście! Nie może być inaczej :)
Doradca Smaku 15.09.2016 15:18
kasia.s jeszcze lepiej smakuje! Zapraszam codziennie od poniedziałku do czwartku na odcinki Doradcy Smaku - cały sezon jest bardzo pyszny! :)
Misia93 14.09.2016 16:24
Mniam:D Mam do was pytanie. Mam od pewnego czasu drzewko Liść Laurowy. Wiedzie jaki jest najlepszy sposób aby liście wysuszyć i jak najlepiej przechowywać.:D
kasia.s 14.09.2016 15:32
Oglądałam :) Apetycznie się prezentują :)
w mojej kuchni 13.09.2016 22:43
dobre jedzonko z dobrym przepisem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak