Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello na krakersach z jeżynami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

krakersy 1 1/2 op
jeżyny

KREM JEŻYNOWY

jeżyny 500 g
cukier 1/4 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda zimna 2 łyżki
śmietana kremowa 30% 1 szkl

KREM KOKOSOWY

biała czekolada 200 g
cukier 2 łyżki
śmietana kremowa 30% 2 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda zimna 3 łyżki
mleko kokosowe 400 ml
wiórki kokosowe 100 g

Porada

Ciasto przed podaniem musi stać parę godzin w lodówce, wtedy krakersy zmiękną. Krem kokosowy i jeżynowy przygotowujemy jednocześnie, aby jeden z nich nie stężał zanim drugi będzie gotowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello na krakersach z jeżynami

Kroki postępowania

1
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, uważając żeby ich nie przypalić. Odłożyć z tego 2 łyżki na wierzch.
Żelatynę zalać zimną woda i odstawić. Jeżyny wsypać do garnka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia.
Dodatkowo zmiksowałam je blenderem i przetarłam przez sitko. Żelatynę rozpuścić podgrzewając nad małym ogniem i wlać do ciepłego musu z jeżyn.
Krok 1 - Rafaello na krakersach z jeżynami foto
2
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w wystudzone jeżyny.
Krok 2 - Rafaello na krakersach z jeżynami foto
3
Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce.
Pół szklanki kremówki doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na minutę, po czym delikatnie mieszając rozpuścić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.
Pozostałe 1 1/2 szklanki schłodzonej kremówki ubić, a pod koniec wlać cienkim strumyczkiem mleczko kokosowe. Ubijać jeszcze około minuty.
Krok 3 - Rafaello na krakersach z jeżynami foto
4
Przestudzoną czekoladę wlewać porcjami do kremu i połączyć. Wsypać uprażone wiórki kokosowe i wymieszać.
Krok 4 - Rafaello na krakersach z jeżynami foto
5
Na dnie formy (21 x 25) ułożyć pierwszą warstwę krakersów i wyłożyć 1/3 gęstego kremu kokosowego. Przykryć warstwą krakersów i wyłożyć połowę kremu z jeżyn i tak do wyczerpania składników.
Krok 5 - Rafaello na krakersach z jeżynami foto
6
Wierzch wyrównać, oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować świeżymi jeżynami. Można ich dać znacznie więcej :) Smacznego :)
Krok 6 - Rafaello na krakersach z jeżynami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 06.10.2016 10:20
Apetycznie wygląda ciasto.
Patrycja33 17.09.2016 00:26
wyglada rewelacyjnie, a poza tym super przepis
Klausia 14.09.2016 11:14
wygląda imponująco :)
ania2610 13.09.2016 16:37
wspaniale wygląda w takim wydaniu :)
Pobitegarybarbary 13.09.2016 11:10
Robiłam na krakersach. Dają one fajny słony posmak. Ale żeby połączyć to masą z owoców.... na to nie wpadłam. Zapisuję do wypróbowania:)
jagoda5913 13.09.2016 10:54
ładnie wygląda
Krystyna32 13.09.2016 09:41
apetyczne ciasto
Bernadeta1 13.09.2016 09:21
pychotka takie ciacho
justynkag 13.09.2016 09:09
Rewelacyjne ciasto z kremem jeżynowym.Super
KORAL 13.09.2016 09:07
fajny ten dodatek kremu jeżynowego :)
Anna169Hosz 13.09.2016 08:43
Rewelacja!!!
Madzai 13.09.2016 08:31
Przepysznie wygląda
gosia56 13.09.2016 08:02
pyszne ciasto;)
pestka 13.09.2016 07:46
wspaniałe ciasto
Babeczka35 13.09.2016 07:43
Super przepis.:)
Diana Rusiłowicz 13.09.2016 01:21
Jakie ono apetyczne :)
norweska20 12.09.2016 23:47
rewelacyjne wykonanie ..pyszności :)
Renataj 12.09.2016 23:31
Pięknie się prezentuje i ten krem jeżynowy - nigdy takiego nie robiłam:)
Iwusia 12.09.2016 23:05
piękne to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak