Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto

mąka krupczatka 2 szklanki
margaryna 200 gram
żółtko jajek 3 sztuki

oraz

jabłka 2 kg.
cukier 1/2 szklanki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

oraz

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

ciasto kruche:
mąkę posiekać z margaryną dodać żółtka, zagnieść ciasto, schłodzić 1 godzinę w lodówce.

W tym czasie obrać jabłka, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne
ciasto podzielić na 2 części, pierwszą rozwałkować i przełożyć na okrągłą blaszkę, nakłuć, układać jabłka, posypać cynamonem, imbirem i cukrem
drugą część ciasta rozwałkować i zakryć jabłka, z reszty ciasta zrobić kratkę.

Piec w 180 stopniach 30 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!!!!!!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.09.2016 09:19
Lubię każde ciasto z jabłkami.
Ewa Wojtaszko 12.09.2016 21:53
do herbaty idealne,uwielbiam
Krzysztof15 12.09.2016 15:38
pyszne ciacho
Ola1984 12.09.2016 14:32
Mniam, bardzo apetyczny :)
noninka77 12.09.2016 14:05
Mój mąż uwielbia :)
kd045 12.09.2016 13:36
pięknie wygląda ;]
Grazyna0211 12.09.2016 13:14
smaczny jabłecznik
Wiktoria29 12.09.2016 13:01
uwielbiam szarlotki, mniam
bietka 12.09.2016 12:40
musi być pyszny : )
jagoda5913 12.09.2016 12:29
ładnie wygląda i pewnie smakuje
Malinka 12.09.2016 12:14
Idealna propozycja!
Czyki 12.09.2016 12:10
Przepysznie wygląda:) chętnie taki skosztuję:)
gosia56 12.09.2016 12:09
na pewno pyszny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak