Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mleko 3,2% 1 szklank
czekolada gorzka 1 tabliczka
mąka pszenna 2 szklanki
kakao 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 szt.
cukier 1,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
smietana 18% 1 szklanka

masa cytrynowa

budyń śmietankowy 2 szt.
masło 25 dag
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 3 szt.
sok z cytryny 3 szt.
mąka pszenna 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier waniliowy 1 szt.

masa śmietanowa

śmietana kremówka 0,5 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki

ponadto

polewa czekoladowa
galaretka cytrynowa do dekoracji

Porada

Wymiary blaszki 38x25

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z masą cytrynową

Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej i dalej miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą tak, żeby uzyskać 2,5 szklanki płynu. Zagotowujemy w garnku z cukrami. w 1/2 szklanki wody roztrzepujemy budyń, żółtka, mąki. Łączymy z wodą cytrynową i gotujemy budyń. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Przestudzony budyń łączymy z tłuszczem. Smarujemy biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 20.09.2016 12:26
fajne ciacho na niedziele
ben-ka 19.09.2016 17:08
Wygląda apetycznie.
sezamek 13.09.2016 12:36
smaczne ciasto
Krystyna32 13.09.2016 09:40
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak