Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowo-cytrynowa szarlotka
Ciasto: Mąkę wymieszać z mielonymi na pył migdałami oraz cukrem, proszkiem do pieczenia oraz żółtkami i śmietaną, dodać pokrojone zimne masło z lodówki i siekaczem do ciasta rozdrobnić oraz szybko zagnieść ciasto. Większą połową ciasta rozwałkować na wyłożonej pergaminem blasze. Resztę ciasta na czas przygotowania szarlotki włożyć do lodówki.
2.
Masa z jabłek; Jabłka obrać pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier waniliowy i dusić na wolnym ogniu, dosładzając w trakcie duszenia miodem, dusić do momentu aż w większości płyn odparuje, wsypać płatki migdałowe wymieszać, zestawić z ognia. Białko ubić na sztywną pianę wmieszać delikatnie w ostudzoną masę jabłkową. Wyłożyć na kruchy spód, przykryć reszta odłożonego ciasta kruchego. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut. Wystudzone lub lekko ciepłe ciasto pokroić posypać pudrem.