Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki Eli

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

duży korpus z kurczaka-rosołowy 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler średni 1/4 sztuki
cebule 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
margaryna 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
flaki wołowe 2 kg
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki Eli

Flaki dokładnie umyć,pogotować w wodzie,odlać,przepłukać i tak powtórzyć 3-4 razy,aż flaki będą pół miękkie.Ostudzić i pokroić w paseczki.Porcję rosołową zalać zimną wodą,dodać kucharka,obrane ząbki czosnku,podpieczone na blasze lub opalone nad gazem cebule,liście laurowe,ziele angielskie i ugotować rosół.Obraną marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Rosół przecedzić,dodać flaki,obrane mięso z porcji rosołowej,utartą jarzynę i ugotować do miękkości.Doprawic imbirem,gałka muszkatołową,pieprzem,solą,majerankiem i maggi.Z margaryny i mąki zrobić białą zasmażkę dodać do flaków i zagotować.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.04.2014 21:10
Dobre to jest.
oliwkowa
oliwkowa 01.11.2010 14:03
Wczoraj robiłam flaczki to bardzo smaczne
danusia19671 16.10.2010 20:14
Też bardzo lubię flaki
Ewa104 14.09.2010 14:21
Ja też bardzo lubię!
rosik93 30.08.2010 15:31
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak