Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy z bazylią na zimę

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2,5 kg
papryka czerwona 2 szt.
cebula biała 1 szt
cukinia 1 szt/młoda
bazylia świeża 1 pęczek
czosnek 5 ząbków
oliwa 5 łyżek
cukier 10 dag
sól 3 łyżeczki
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
ocet 120 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy z bazylią na zimę

Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować i zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Przełożyć do masy pomidorowej, dodać startą paprykę i cukinię. Przyprawić do smaku, dodać posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około godziny. Na końcu dodać ocet, zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 08.09.2016 08:33
fajny pomysł
mirosława4 08.09.2016 06:59
na zimę jak znalazł :)
Marta1986 07.09.2016 21:37
bardzo smaczne
norweska20 07.09.2016 21:35
smakowity zapas :)
noninka77 07.09.2016 20:54
Zimą jak znalazł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak