Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana pierś z kurczaka z sosem kurkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Na grillowane piersi

pierś z kurczaka 2 szt
olej 1 łyżka
ząbek czosnku
posiekane listki tymianku
Majeranek suszony Prymat
sól i pieprz

Na sos

kurki 200 g
cebula 1 szt
śmietana kwaśna 2 łyżki
masło 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki
sól i pieprz

Ponad to

makaron świderki 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana pierś z kurczaka z sosem kurkowym


Olej wymieszać z przyprawami i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, zamarynować w oleju z przyprawami, odstawić na 20 min do lodówki ( można na dłużej). Pierś z kurczaka położyć na rozgrzanym grillu i smażyć ok 10 min , tak aby mięso było dosmażone, ale nie suche.

Kurki oczyścić i jeżeli są dość duże pokroić.Cebulę obrać i drobno pokroić. Natkę pietruszki opłukać i posiekać.Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać kurki, podsmażać je 5 min, a następnie podlać 1 szkl. wody, dusić grzyby bez przykrycia aż cała woda odparuje, a grzyby zmiękną, zagęścić śmietaną, doprawić do smaku. Po zdjęciu z ognia dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, podawać z sosem kurkowym i ugrillowaną piersią z kurczaka. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.09.2016 17:58
pyszne mięsko :)
Franciszek 06.09.2016 13:54
dobry obiad
kd045 06.09.2016 13:45
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak