Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z młodym jęczmieniem , jabłkiem i imbirem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 350 g
drożdże 35 g
jajko 2 małe
cukier 40 g
mleko 2% 125-130 ml
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy 40 ml
miód prawdziwy 1 łyżeczka
młody jęczmień sproszkowany 1 płaska łyżeczka
mleko 2% 1-2 łyżki
żółtko jajek do smarowania

nadzienie

jabłko 1-2 sztuki
Imbir kandyzowany 3-4 cząstki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z młodym jęczmieniem , jabłkiem i imbirem

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, utarte z cukrem żółtka, letnie mleko, cukier waniliowy, miód, olej, wyrobić ciasto. Oderwać ok.130 g ciasta , dosypać młody jęczmień, dolać mleko i dokładnie zagnieść. Ciasta odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z młodym jęczmieniem , jabłkiem i imbirem foto
2
Gdy ciasta wyrosną , obrać jabłka i pokroić w cienkie plasterki.
Ciasto jasne rozwałkować i wyłożyć na blaszkę 33 x 10 cm , posypać mąką kukurydzianą , rozłożyć plasterki jabłek i drobno pokrojony imbir.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z młodym jęczmieniem , jabłkiem i imbirem foto
3
Z ciasta zielonego zrobić długi wałeczek, lekko spłaszczyć, pośrodku umieszczamy długą wykałaczkę i po bokach wykrawamy listki. Gałązkę przekładamy na środek ciasta, resztkami które zostały okładamy boki.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z młodym jęczmieniem , jabłkiem i imbirem foto
4
Gdy ciasto lekko podrośnie, smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 C.
Mnie trochę ciasta zostało więc zrobiłam jedną bułeczkę.
Smacznego.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z młodym jęczmieniem , jabłkiem i imbirem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 31.08.2016 22:34
wspaniale wygląda
wyattearp 17.08.2016 20:36
super wygląda
jagoda5913 17.08.2016 13:13
pięknie wygląda
Maridka19 17.08.2016 09:28
Ciekawy przepis:)
sezamek 17.08.2016 07:49
musi być pyszne
Marta Ryżek-Kalkowska 17.08.2016 00:06
PRZEPYSZNIE SIE PREZENTUJE.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak