Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże świeże 25 g
cukier 1/2 łyżki
mąka pełnoziarnista orkiszowa 1,5 szklanki
mąka pszenna typ 650 4,5 szklanki
sól 1 łyżka
otręby orkiszowe 1/2 szklanki
cebula smażona 1 szklanka
olej z orzeszków ziemnych 2 łyżki
woda ciepła 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 1 - Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą foto
2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą foto
3
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, olej i wodę, wymieszać.
Krok 3 - Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą foto
4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą foto
5
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą foto
6
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 6 - Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 15.08.2016 20:34
z dodatkiem cebuli - chętnie bym zjadła
Ola1984 15.08.2016 20:27
Domowy chlebek to to co lubię :)
Łukasz15 15.08.2016 20:17
Pyszny chlebuś
jagoda5913 15.08.2016 18:51
super chlebek domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak