Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas pszenny 3 łyżki
mąka pszenna typ 750 chlebowa 1/2 szklanki
woda ciepła 1/2 szklanki

Ciasto właściwe

mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 2 szklanki
mąka pszenna typ 650 6 szklanek
sól 1 łyżka
cebula smażona 1 szklanka
woda ciepła 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-żytni chleb na zakwasie

Kroki postępowania

1
Zaczyn z zakwasem: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc.
Krok 1 - Pszenno-żytni chleb na zakwasie foto
2
Ciasto właściwe: Obie mąki i sól przesypać do miski. Dodać smażoną cebulę, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pszenno-żytni chleb na zakwasie foto
3
Do sypkich składników dodać wodę i cały zaczyn, wymieszać.
Krok 3 - Pszenno-żytni chleb na zakwasie foto
4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3-4 godziny.
Krok 4 - Pszenno-żytni chleb na zakwasie foto
5
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na kolejne 3-4 godziny.
Krok 5 - Pszenno-żytni chleb na zakwasie foto
6
Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 15 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 35-40 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 6 - Pszenno-żytni chleb na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 15.08.2016 21:23
taki domowy jest najlepszy
Urszula Świeca 15.08.2016 21:05
Swojski najlepszy.))
Motorek 15.08.2016 20:47
super chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak