Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem pomidorowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1,5-2 kg
cebula 2 szt.
czosnek 3 ząbki
bulion warzywny 1 litr
oliwa 4 łyżki
sól i pieprz
bazylia świeża 1/2 pęczka
ser mozarella 1 kulka

Porada

Czasem do zupy dodaję jeszcze 150 ml słodkiej śmietanki kremówki i podaję ja z makaronem świderki. Reszta zupy może stanowić bazę do kolejnej zupki, sosu pomidorowego lub można ją zamrozić i zjeść innym razem.

Przepis i sposób przygotowania na: krem pomidorowy

Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory sparzyć i obrać oraz pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć całość na małym ogniu ok. 4 min. Po tym czasie zwiększyć ogień, dodać pomidory i smażyć kolejne 4-5 min. Następnie zalać całość bulionem i gotować aż zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem, wrzucić świeżą bazylię, zostawiając parę listków do dekoracji i zmiksować całość. Dodać porwana mozarellę, podgrzać do jej rozpuszczenia i raz jeszcze lekko zblendować. Podawać z grzankami czosnkowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 16.08.2016 12:30
to moja ulubiona zupa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak