Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 1/2 łyżki
drożdże świeże 25 g
mąka pszenna typ 500 4,5 szklanki
mąka pszenna typ 1850 razowa 1 szklanka
płatki jaglane 2/3 szklanki
siemię lniane 2/3 szklanki
Cebula suszona Prymat w płatkach 2/3 szklanki
sól 1 łyżka
woda ciepła 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 1 - Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą foto
2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą foto
3
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i wodę, wymieszać.
Krok 3 - Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą foto
4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą foto
5
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 5 - Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 13.08.2016 19:02
pysznie wygląda, no i ta chrupiąca skórka!
Mniam 13.08.2016 18:26
Z takim chlebkiem każde śniadanie będzie udane :)
wyattearp 13.08.2016 18:24
pyszny chlebek
Lis 13.08.2016 12:44
Bardzo smakowity:)
jagoda5913 13.08.2016 11:59
super chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak