Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior z ziemniakami zapiekany w śmietanie

5.0
(96)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Propozycja na szybką i prostą w przygotowaniu zapiekankę warzywną z dodatkiem parmezanu i świeżego kopru. Całość zapiekana jest w śmietanie.

Składniki:

kalafior 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
śmietanka 30% około 300 gramów
koper świeży 1 pęczek
masło 1 plaster
parmezan starty 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
cukier 1 szczypta

Porada

Jeśli chcemy, aby zapiekanka była bardziej wilgotna, dodajmy więcej śmietany.

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior z ziemniakami zapiekany w śmietanie

Przepis na:

  • zapiekankę ziemniaczaną z kalafiorem i śmietaną
  • obiad dla czterech osób

1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej ćwiartki) i również gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.

2. Ugotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, posypujemy je parmezanem i zalewamy śmietaną (wcześniej doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową).

3. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 10-15 minut. Gotową zapiekankę posypujemy świeżym koperkiem.

Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 30.08.2016 12:24
Super obiadek :)
marzut 23.08.2016 12:49
Świetny przepis
sezamek 23.08.2016 10:13
super danie
gosia56 23.08.2016 10:09
Pyszne jedzonko;)
Iwusia 22.08.2016 23:41
wspaniale danie
patryska76 22.08.2016 22:20
świetna propozycja!
Renata9 22.08.2016 21:56
Bardzo smaczne jedzonko, lubię takie obiadki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak