Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mirror glaze- lustrzana polewa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 20 g
woda 120 ml
glukoza 300 g
cukier 300 g
woda zimna 150 ml
mleko skondensowane 200 g
czekolada biała 300 g
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Mirror glaze- lustrzana polewa

Żelatynę zalewamy podaną ilością zimnej wody, kiedy napęcznieje rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Glukozę oraz cukier wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy płynną żelatynę oraz mleko skondensowane.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy aby usunąć powstałe pęcherzyki powietrza. Odstawiamy aby polewa trochę ostygła i zgęstniała.

Dzielimy ją na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Ponieważ ma ona kolor ecru i żelową konsystencję polecam dodać białego barwnika aby uzyskać głębsze barwy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 20.09.2016 15:13
wygląda niesamowicie!
Wiktoria29 22.08.2016 21:39
rewelacyjna
Ola1984 22.08.2016 18:33
Efekt fantastyczny :)
Wiesława1 22.08.2016 18:02
Bardzo ciekawy przepis
sammakko 22.08.2016 18:01
Dziękuję bardzo :) Taka polewa to wspaniała sprawa dla tych, co boją się masy cukrowej i dekoracji z kremu.
benka 22.08.2016 15:31
Ciekawie wygląda, a przy tym każda będzie inna, niepowtarzalna :)
Skotka 22.08.2016 13:47
Coś wspaniałego:)
kasia.s 22.08.2016 11:50
Świetny pomysł :)
mirosława4 22.08.2016 11:39
pięknie się prezentuje
IZABELA29 22.08.2016 09:23
super sprawa
Motorek 22.08.2016 09:20
wygląda bombowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak