Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka 2,5 szkl
cukier 2 łyżki
sól szczypta
mleko 1 i 1/3 szkl
jajko 1 szt
drożdże świeże 30 g

Dodatkowo

jabłka 3 szt
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe z jabłkami

Kroki postępowania

1
Do miski pokruszyć drożdże, dodać połowę ciepłego mleka, łyżkę mąki, jajko , szczyptę soli i cukier, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Racuchy drożdżowe z jabłkami foto
2
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.
Krok 2 - Racuchy drożdżowe z jabłkami foto
3
Następnie do ciasta dodać resztę mleka, mąkę i jabłka, dobrze wymieszać robotem.
Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. ( jak jest za rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste , trochę mleka ) Odstawić jeszcze na 10 minut.
Krok 3 - Racuchy drożdżowe z jabłkami foto
4
Tłuszcz rozgrzać , ale nie za mocno, kłaść łyżką ciasto na patelnię, za każdym razem, moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, aby się nie kleiło do łyżki
Krok 4 - Racuchy drożdżowe z jabłkami foto
5
Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Krok 5 - Racuchy drożdżowe z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.08.2016 00:23
Zawsze dobre.
Krystyna32 22.08.2016 12:56
bardzo lubię
trufelek 22.08.2016 10:15
smak dzieciństwa :)
Motorek 22.08.2016 09:19
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak