Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana ryżem i warzywami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 3/4 szklanki
cukinia 1 szt
boczek 4 plasterki
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
papryka czerwona 1 szt
masło 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
ser żółty do posypania

Porada

Cukinię można podawać polaną ketchupem.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana ryżem i warzywami

Kroki postępowania

1
1. Ryż ugotować. Cukinie przekroić wzdłuż na połowę, środek wydrążyć za pomocą łyżki. Cukinie osolić i posypać pieprzem.
Krok 1 - Cukinia faszerowana ryżem i warzywami foto
2
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na tłuszczu. Dodać ugotowany ryż, paprykę pokrojoną w kostkę, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i masło, wymieszać i doprawić do smaku.
Krok 2 - Cukinia faszerowana ryżem i warzywami foto
3
Cukinie nadziać farszem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 1h.
Krok 3 - Cukinia faszerowana ryżem i warzywami foto
4
10 minut przed końcem cukinię wyjąć z piekarnika, posypać z wierzchu startym żółtym serem i ponownie zapiec
Krok 4 - Cukinia faszerowana ryżem i warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 18.08.2016 21:06
uwielbiam taką cukinię :)
Renata9 18.08.2016 20:58
Smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak