Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa z cebulą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 2 łyżki
ząbki czosnku 4 szt
cebula 5 szt (duże)
passata pomidorowa 500 ml
cząber 1 łyżka
woda 1,2 l
jajko 4 szt
oregano
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z cebulą

W rondelku rozgrzewamy oliwę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone w piórka, cebule. Kiedy lekko się zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę, czosnek.
Zalewamy passatą pomidorową.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cząber i oregano (wg uznania). Wlewamy wodę (ok. 1,2 l) i dusimy na średnim ogniu przez 40 min, w razie potrzeby dolewamy wodę.
Tuż przed końcem gotowania przygotowujemy jajka w koszulkach.
Zagotowujemy wodę, dolewamy ocet, robimy (przy pomocy łyżki) wir, wbijamy jajko, przy pomocy łyżek formujemy jajka, przykrywając żółtka białkiem.
Zupę podajemy gorącą z jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 25.07.2016 13:21
Bardzo apetyczna propozycja!
Franciszek 24.07.2016 23:10
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak