Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na wędzonych kościach

4.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości schabowe wędzone 60 dkg
marchewki 3 sztuki
seler korzeniowy 60 g
por 10 dkg
pietruszka 1 sztuka
sól do smaku
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziemniaki 30-40 dkg
kapusta kiszona 60 dkg
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na wędzonych kościach

Kroki postępowania

1
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać 2,5 l wody, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20-30 minut.
Krok 1 - Kapuśniak na wędzonych kościach foto
2
Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić.
Krok 2 - Kapuśniak na wędzonych kościach foto
3
Warzywa dodać do wywaru. Dodać też trochę soli, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 10 minut.
Krok 3 - Kapuśniak na wędzonych kościach foto
4
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 4 - Kapuśniak na wędzonych kościach foto
5
Ziemniaki dodać do zupy, gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 5 - Kapuśniak na wędzonych kościach foto
6
Kapustę pokroić na krótsze kawałki.
Krok 6 - Kapuśniak na wędzonych kościach foto
7
Dodać ją do zupy, jeszcze chwilę pogotować. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 7 - Kapuśniak na wędzonych kościach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 23.07.2016 20:51
bardzo lubię
Wacław 23.07.2016 12:02
pyszna zupa :-)
Futka 23.07.2016 11:50
Pyszny kapuśniaczek :D
Franciszek 23.07.2016 10:19
dobra zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak