Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce z sosem jajeczno-karmelowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1/4 szklanki
cukier 1/4 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 32 g
truskawki świeże 1 garść
kiwi 1 duża sztuka
banan 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Owoce z sosem jajeczno-karmelowym

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować z cukrem. Podgrzewać, aż płyn zacznie zmieniać kolor na złoty i odparuje o przeszło połowę.
Krok 1 - Owoce z sosem jajeczno-karmelowym foto
2
Jajko krótko sparzyć wrzątkiem, wbić do miski. Dodać do niego cukier waniliowy. Jajko z cukrem ubić.
Krok 2 - Owoce z sosem jajeczno-karmelowym foto
3
Do kremu jajecznego powoli wlewać gorący karmel i cały czas ubijać.
Krok 3 - Owoce z sosem jajeczno-karmelowym foto
4
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki. Kiwi obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Banana obrać, pokroić w półplasterki.
Krok 4 - Owoce z sosem jajeczno-karmelowym foto
5
Wszystkie owoce wymieszać. Przygotowane owoce rozłożyć do pucharków. Każdą porcję owoców polać przygotowanym sosem jajeczno-karmelowym. Podawać od razu po przygotowaniu.
Krok 5 - Owoce z sosem jajeczno-karmelowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 20.07.2016 21:58
smaczny deser
halina17 20.07.2016 20:35
Dobry deser.
olkaaa 20.07.2016 20:04
brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak