Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii po grecku Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 600 g
jajko 2 szt
koper świeży 1/2 pęczka
ser feta 100 g
cebula 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
kasza manna 4 łyżki
olej do smażenia 1/2 szk

Porada

Zamiast kaszy manny można dodać bułkę tartą. Oprócz koperku można dodać posiekaną świeżą mięte i natkę pietruszki. Placuszki najlepiej smakują na ciepło. Można podać z ulubionym dipem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii po grecku Zewy


Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( można odcisnąć sok ), koperek posiekać a fetę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Składniki umieścić w misce, dodać rozbełtane jajka, do smaku sól i pieprz oraz wsypać kaszę mannę i wszystko wymieszać.
Rozgrzać patelnię, wlać olej i kłaść porcje masy na placuszki.
Smażyć z obu stron na rumiano, po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.
Placuszki można podać na przykład z dipem koperkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 10.08.2016 21:10
Pyszne placuszki
Maridka19 10.08.2016 14:39
Takich jeszcze nie jadłam .. wyglądają na bardzo apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak