Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem agrestowy niskosłodzony

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

agrest 1 kg
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem agrestowy niskosłodzony

1. Owoce dokładnie płuczemy i odsączamy. Usuwamy ogonki.

2. Wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu przez 20 minut, koniecznie pod przykryciem.

3. Od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliły.

4. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, gorący dżem przekładamy do słoików.

5. Zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 85 stopni przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 17.08.2016 23:45
Dziękuję :) Kwaśny, bez nadmiaru cukru w sam raz do ciast ;)
gosia56 07.08.2016 11:27
na pewno pyszny;)
Wafelek2601 07.08.2016 10:38
Pyszny dżemik
adelajda 07.08.2016 09:33
domowy najlepszy
Edith85 07.08.2016 09:25
Nie ma jak domowy dżemik
Mniam 07.08.2016 08:11
Musi być bardzo smaczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak