Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z papierówką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
woda letnia ok 1i 1/2 szkl
jajko 1 szt
sól 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżki
jabłko 5 szt
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z papierówką

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy wodę, jajko i olej (można tylko 1 łyżkę a drugą dodać do gotowania). Zagniatamy ciasto i wałkujemy. Wykrawamy krążki szklanką albo większą filiżanką.

Można też odrywać kawałki ciasta ,robić kulki, rozpłaszczać je wałkiem, nakładać farsz i zlepiać pierogi.

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, oprószamy cynamonem (jak ktoś nie lubi można pominąć) i cukrem.

Na krążki nakładamy farsz jabłkowy i zlepiamy pierożki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 3 min od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 06.08.2016 11:48
Anetko polecam sa bardzo smaczne:))))
MałaMi89 05.08.2016 23:10
Z jabłkami jeszcze nie jadłam, a papierówki to na kilogramy mogę jeść, więc na pewno by mi posmakowały! :)
katarzynka455 05.08.2016 22:13
baaaardzo Wam dziękuję a pierożki z jabłkami są pyszne:))
Ewa Wojtaszko 05.08.2016 15:51
nigdy nie jadłam pierogów z jabłkami
gosia56 05.08.2016 08:46
na pewno pyszne;)
Beatris 04.08.2016 22:01
Dużo bym dała za porcyjkę, pycha :)
agnieszka214 04.08.2016 21:50
Lubię takie pyszne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak