Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis z borówkami - z mikrofalówki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówka amerykańska 500 g
jajko 3 duże
cukier waniliowy 1 op.
cukier 1/4 szkl.
mąka pszenna 2/3 szkl.
śmietanka słodka 250 ml
olej z orzechów włoskich 2 łyżki

Porada

Surowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z borówkami - z mikrofalówki

Kroki postępowania

1
Jajka o temp. pokojowej wybić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, po czym zmiksować.
Krok 1 - Clafoutis z borówkami - z mikrofalówki foto
2
Do masy jajecznej dolać słodką śmietankę oraz olej orzechowy.
Krok 2 - Clafoutis z borówkami - z mikrofalówki foto
3
Dosypać mąkę i mielone migdały - krótko zmiksować do uzyskania jednolitego lejącego ciasta.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolać nieco mleka.
Krok 3 - Clafoutis z borówkami - z mikrofalówki foto
4
Na teflonowym talerzu "crisp" (do pieczenia, smażenia i zapiekania) ułożyć umyte i osączone borówki amerykańskie i zalać rzadkim ciastem.
Krok 4 - Clafoutis z borówkami - z mikrofalówki foto
5
Piec na mocy 850 W do czasu, aż wierzch się zarumieni, a środek ciasta po naciśnięciu palcem będzie sprężysty.
Krok 5 - Clafoutis z borówkami - z mikrofalówki foto
6
Formę wyjąć na kratkę i pozostawić do przestygnięcia przynajmniej na kilkanaście minut. Pokroić i podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
Krok 6 - Clafoutis z borówkami - z mikrofalówki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.08.2016 19:08
sam pomysł na clafoutis zaczerpnięty z kuchni francuskiej - za to składniki chętnie i często modyfikuję :)
Habibi 05.08.2016 19:07
Sam pomysł na ciasto nie mój, wymyślili je Francuzi ;) I dzięki im za to, bo clafoutis jest szybkie i zawsze się udaje :) Ja tylko modyfikuję je za każdym pieczeniem i chętnie wykorzystuję swoją wielozadaniową mikrofalówkę, gdyż posiada funkcję pieczenia z jednoczesnym rumienieniem wierzchu ciasta, jak w piekarniku :)
Ewa Wojtaszko 05.08.2016 15:51
super pomysł !
RenataZ-et 05.08.2016 10:19
pomysłowe :)
agnieszka214 04.08.2016 21:56
Ciekawy przepis
gosia1988 04.08.2016 21:19
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak