Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowa pianka

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 150 g
jeżyny 1 szkl
porzeczki czerwone 1 szkl
agrest 1 szkl
cukier 6 łyżek
galaretka czerwona 2 op.
galaretka agrestowa 2 op.
śmietana 30% 400 ml
owoce do dekoracji
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki kopiaste

Porada

Aby zmniejszyć kaloryczność deseru można go przygotować na bazie śnieżki ubitej na chudym mleku (400 ml).

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowa pianka

Kroki postępowania

1
Jeżyny,porzeczki i agrest przebrać, umyć, usunąć ogonki i każde z osobna rozgotować z kilkoma łyżkami wody.
Krok 1 - Owocowa pianka foto
2
Jeszcze gorące przetrzeć przez gęste sitko (agrest wcześniej zmiksować).Do każdego musu dodać po 2 łyżki cukru, wymieszać aż się rozpuści. Rozpuścić osobno 2 galaretki czerwone i jedną zieloną w 150 ml wrzątku, do każdej dodać po kopiastej łyżeczce żelatyny. Połączyć mus z jeżyn z jedną czerwoną galaretką, porzeczkowy z drugą, a agrestowy z zieloną. wymieszać do połączenia składników i odstawić do ostudzenia.
Krok 2 - Owocowa pianka foto
3
Drugą galaretkę zieloną rozpuścić z łyżeczką żelatyny w 250 ml wrzątku. Odstawić do ostudzenia (galaretka ma być chłodna, ale płynna).
Krok 3 - Owocowa pianka foto
4
Blaszkę 22x 26 wyłożyć folią spożywczą. Polecam blaszkę z wyjmowanym dnem, łatwo wyjąć z niej zastygnięty deser.
Na dnie ułożyć herbatniki.
Krok 4 - Owocowa pianka foto
5
Śmietankę ubić na sztywno, podzielić na 3 części.
Galaretkę ostudzoną, ale jeszcze płynną spienić mikserem, połączyć z jedną częścią śmietanki i wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.
Krok 5 - Owocowa pianka foto
6
Gdy pierwsza warstwa stężeje, wylać połowę zielonej galaretki i ponownie odstawić do stężenia
Krok 6 - Owocowa pianka foto
7
Gdy galaretka zastygnie zmiksować mus porzeczkowy i po wymieszaniu ze śmietanką wylać do blaszki. po zastygnięciu polać drugą częścią zielonej galaretki.
Krok 7 - Owocowa pianka foto
8
Analogicznie postąpić z musem agrestowym. Wstawić na chwilę do lodówki,a gdy zacznie tężeć udekorować świeżymi owocami. Całość schłodzić do całkowitego stężenia. Najlepiej całą noc, wtedy herbatniki zdążą zmięknąć.
Krok 8 - Owocowa pianka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 19.11.2016 00:40
Ale cudo !
Linka2107 24.10.2016 22:27
pyszne :)
IwonaKa 08.10.2016 22:29
apetycznie wygląda
Klausia 08.10.2016 21:17
Godne uwagi
Diana Rusiłowicz 04.09.2016 01:52
Ale pyyyyszności :)
Patrycja33 20.08.2016 15:52
orzezwiajace ciacho!fajny przepis
benka 02.08.2016 20:51
Dziękuję i polecam, trochę pracochłonne,ale warto dla tego smaku.
Jagódka77 02.08.2016 13:22
wygląda wspaniale
Bernadeta1 01.08.2016 16:02
pysznie się prezentuje
Mniam 01.08.2016 11:47
Bardzo lubię takie desery :)
Malinka 01.08.2016 11:46
Takie ciasto to dopiero COŚ!
Krystyna32 01.08.2016 08:14
pyszności :)
Urszula Świeca 01.08.2016 07:58
Wspaniały deserek.))
Anna169Hosz 01.08.2016 07:15
Prawdziwa letnia pychotka:)
MałaMi89 31.07.2016 23:07
Pyszne! W sam raz na teraz :)
Iwusia 31.07.2016 22:51
wygląda fantastycznie
Beatris 31.07.2016 21:35
Wspaniały deser :) Cudnie wygląda i z pewnością tak też smakuje :)
Stenka 31.07.2016 21:23
apetyczne ciasto
bietka 31.07.2016 21:19
ale pyszności :)
sezamek 31.07.2016 20:42
Bardzo fajne
Madzai 31.07.2016 20:38
Pyszne ciacho :)
Lis 31.07.2016 20:20
Wygląda niesamowicie apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak