Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na młodym zakwasie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas pszenny aktywny 220 ml
woda ciepła 300 ml
mąka pszenna typ 750 chlebowa 3 szklanki
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 1 szklanka
sól 2 łyżeczki
drożdże suche 1 płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na młodym zakwasie

Kroki postępowania

1
Przygotować pszenny zakwas.
Krok 1 - Chleb na młodym zakwasie foto
2
Zakwas rozmieszać z ciepłą wodą.
Krok 2 - Chleb na młodym zakwasie foto
3
Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól i suszone drożdże, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Chleb na młodym zakwasie foto
4
Powoli dolewać rozpuszczony zakwas i cały czas mieszać. Ciasto wyrabiać ok. 20 minut.
Krok 4 - Chleb na młodym zakwasie foto
5
Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. W czasie wyrastania ciasto dwa razy odgazować, zawijając jego brzegi do środka.
Krok 5 - Chleb na młodym zakwasie foto
6
Wyrośnięte ciasto uformować w podłużny bochenek i ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 2,5 godziny.
Krok 6 - Chleb na młodym zakwasie foto
7
Tuż przed pieczeniem na wierzchu bochenka można zrobić ostrym nożem ukośne nacięcia. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Chleb piec ok. 50 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.
Krok 7 - Chleb na młodym zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 31.07.2016 12:23
super chlebek
adelajda 31.07.2016 12:08
domowe pieczywo najsmaczniejsze
bertpvd 31.07.2016 11:48
pyszny domowy wyrób
Wafelek2601 31.07.2016 11:10
Pyszny chlebuś
norweska20 30.07.2016 23:46
smakowity wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak