Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb pełnoziarnisto razowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda ciepła 400 ml
sól 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
masło 25 gram
otręby owsiane 3 łyżki
drożdże suche 7 gram
mąka pszenna pełnoziarnista 300 gram
mąka razowa 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb pełnoziarnisto razowy

Do dużej miski wlać podana ilość ciepłej wody. Dodać drożdże suche- wymieszać.
Następnie dodać sól i cukier oraz miękkie masło.
Do miski wsypać oba rodzaje mąki.
Całość dokładnie wyrobić przez kilka minut do osiągnięcia elastycznego ciasta.
Pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć na blat obsypany mąka, klka krotnie zagnieść i uformować chlebek.
Przełożyć do formy .

Piec w 230 stopniach przez 15 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 190 stopni i piec przez kolejne 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 07.07.2016 15:56
Pyszny chlebek :)
Ola1984 05.07.2016 09:05
Fajny, domowy wypiek. Do tego masełko i kubek kakao :)
Futka 03.07.2016 10:59
Pyszny, domowy chlebek :)
smerfetka79 02.07.2016 23:19
wygląd bardzo smacznie.
Renata9 02.07.2016 21:13
Fajny chlebek
Janina 02.07.2016 20:52
Najlepszy swojski chlebek;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak