Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1 sztuka
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 25 g
ziemniaki ugotowane 25 dkg
mąka owsiana 1 szklanka
mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 1 szklanka
mąka pszenna typ 650 5 szklanek
sól 1 łyżka
siemię lniane 1/2 szklanki
woda ciepła 1,5 szklanki
pesto zielone 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto

Kroki postępowania

1
Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, następnie ostudzić, obrać i zmiksować blenderem.
Krok 1 - Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto foto
2
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 2 - Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto foto
3
Ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Krok 3 - Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto foto
4
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto foto
5
Do sypkich składników dodać wodę, rozczyn drożdżowy, ziemniaki, pieczoną paprykę i pesto, wymieszać.
Krok 5 - Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto foto
6
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 6 - Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto foto
7
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą) przez ok. 20-25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 7 - Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.07.2016 23:24
Ciekawy pomysł
Wafelek2601 03.07.2016 12:42
smaczny chlebek
olkaaa 03.07.2016 11:55
ciekawa propozycja
benka 03.07.2016 11:54
Zjadłabym taką kromeczkę :)
ania2610 02.07.2016 21:20
pięknie wyrósł - bardzo apetyczny :)
iziona 02.07.2016 18:46
Bardzo fajnie wygladają te kromeczki :)
Milena 02.07.2016 18:09
Domowy chlebek - pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak