Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z borowikami i szałwią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

borowiki 200 g
ryż do risotto 100 g
masło klarowane 4 łyżeczki
szalotka 1 szt.
wino białe wytrawne 50 ml
Bulion grzybowy 350 ml
pomidory suszone Smak 1 szt.
ser tarty 1 łyżka
tymianek posiekany 1 łyżeczka
szałwia 5 listków
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z borowikami i szałwią

Szalotkę posiekać. 3 łyżeczki masła roztopić, podsmażyć na nim listki szałwii na chrupiąco, listki odłożyć, a na maśle zeszklić szalotkę (nie rumienić!). Grzyby pokroić w plastry ok 0,5cm, dodać je do masła, dusić chwilę, aż nieco odparują, wyjąć na talerz. Do cebuli dodać pokrojony suszony pomidor, wsypać ryż, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte masłem. Wlać wino, zredukować na dużym ogniu. Wlać 100ml bulionu, ciągle mieszając gotować, aż płyn się wchłonie. Wlać jeszcze 100ml bulionu, znów gotować, aż się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż ryż będzie al'dente. Pod koniec gotowania dodać grzyby, pozostałe masło, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Do risotta dodać ser, wymieszać, wyłożyć na talerz, udekorować chrupiącą szałwią.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 01.07.2016 20:52
Smaczne jedzonko
Edita 01.07.2016 19:01
pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak