Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 gram
margaryna 120 gram
jajko 1 sztuka
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1/2 łyżki

Budyń

mleko 1/2 litra
budyń waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 2 łyżki
masło 1 łyżka

Beza

białko 1 sztuka
cukier 1 łyżka
sól 1 szczypta

Kokosowa pierzynka

wiórki kokosowe 50 gram
masło 25 gram
cukier puder 25 gram

Dodatkowo

kiwi 4 sztuki
kasza manna 2 łyżki

Porada

(*) Ocet sprawia, że ciasto jest bardziej kruche. Nie jest wyczuwalny, ale można go pominąć.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto na wierzch kokosowy.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut.
Krok 1 - Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką foto
2
Przygotować ciasto kruche.
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i podzielić na dwie części.
Jedną z nich schłodzić a drugą wyłożyć formę wysłaną papierem do pieczenia.
Ciasto oprószyć kaszą manną.
Kiwi obrać, przekroić wzdłuż i
ułożyć na cieście (wypukłą stroną do góry).
Krok 2 - Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką foto
3
Ugotować budyń.
Połowę mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy, żółtko, mąkę i cukier.
Połączyć z gotującym się mlekiem.
Całość energicznie mieszać i zagotować.
Do gęstego budyniu wmieszać masło, lekko ostudzić i przełożyć na ciasto z kiwi.
Krok 3 - Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką foto
4
Białko z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Krok 4 - Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką foto
5
Na budyniu zetrzeć połowę schłodzonego ciasta, posmarować białkiem, zetrzeć resztę ciasta kruchego oraz ciasto z wiórkami kokosowymi.
Krok 5 - Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką foto
6
Piec około 50 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 02:29
Pod mój smak.
Katarzyna59 06.07.2016 20:52
wygląda obłędnie
KORAL 05.07.2016 10:01
Bardzo ładne i na pewno smaczne :) Pozdrawiam.
Diana Rusiłowicz 02.07.2016 02:29
Z chęcią podeślę :)
Renataj 01.07.2016 22:04
Apetyczne ciasto:)
Ela427 01.07.2016 22:02
fajne ciasto
Babeczka35 01.07.2016 18:37
Super ciasto.
olkaaa 01.07.2016 16:43
fajny pomysł
Bernadeta1 01.07.2016 16:16
pyszności takie ciasto
Stenka 01.07.2016 15:03
smaczne ciasto
Krzysztof15 01.07.2016 14:53
wygląda apetycznie
Justi2401 01.07.2016 13:50
Pięknie się prezentuje :)
Grazyna0211 01.07.2016 11:55
smaczne ciasto
Maridka19 01.07.2016 11:52
Super ciasto :)
mirosława4 01.07.2016 11:50
poproszę kawałek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak