Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk pieczony z bakaliami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

udziec z indyka 1 kg
przyprawa do mięs prymat 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
miód 2 łyżki
cebula 2 szt
masło 1/2 kostki
Musztarda stołowa Prymat 1 łyżka
sok z pomarańczy 1 szklanka
Papryka słodka mielona Prymat szczypta
chrzan żurawinowy 1 słoik
Sałatka z kapusty czerwonej z jabłkiem 1 słoik

Bakalie

płatki migdałowe 1 łyżka
orzechy włoskie 1 łyżka
orzechy laskowe 1 łyżka
orzechy pistacjowe 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk pieczony z bakaliami

Przygotować składniki.
Umyty i osuszony udziec natrzeć oliwą z oliwek połączoną z przyprawą do mięs.
Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać miód, musztardę i sok pomarańczowy. Sos przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim indyka, obłożyć kawałkami masła, przykryć folią aluminiową i piec około 45-60 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię i zapiekać kolejne 15-20 minut, aż skórka będzie złocista.
Na gorącej patelni prażyć bakalie przez ok. 5 minut, cały czas mieszając.
Upieczony udziec pokroić w plastry, skropić sosem i posypać bakaliami. Podawać z chrzanem żurawinowym i surówką z kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 13.02.2017 19:29
Super danie.
Aleksandra/Olcia 13.02.2017 18:47
nigdy takiego nie jadła a wygląda znakomicie
norweska20 13.02.2017 18:02
ciekawa jestem smaku - zapowiada się bardzo smacznie :)
cukiereczek 13.02.2017 16:47
bardzo ciekawy przepis
adelajda 13.02.2017 16:27
Pyszne mięsko :)
Futka 13.02.2017 14:04
Świetne, finezyjne i bardzo smakowite połączenie :)
Łukasz15 29.06.2016 12:45
smaczny indyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak